Opel Ampera е „Електрически автомобил на годината“

Цената на колата за България беше намалена с 16 075 лв.

Снимка: Opel

480 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Електрическият модел Ampera на германската автомобилна компания Opel спечели наградата "eCar Award 2013" за най-добра цялостна концепция. По време на провеждащото се в момента автомобилно изложение във Франкфурт, серийно произвежданият Opel Ampera беше избран за "eCar of the Year" ("Електрически автомобил на годината"), съобщиха от компанията.

За по-доброто разпространение на Ampera, Opel намали цената на електрическия автомобил на 78 040 лв. (препоръчителна цена с ДДС в България). Понижението е с 16 075 лв.

Opel Ampera е с 16 кВтч литиево-йонна батерия, която захранва електромотор с мощност 111 кВт/150 к.с. С него автомобилът може да измине между 40 и 80 км (в зависимост от терена и начина на шофиране, както и климатичните условия) чист електрически пробег при напълно заредена батерия. В режим на удължен пробег, който се активира при достигане на определен минимум на заряд в батерията, източникът на задвижващата енергия се сменя без резки преходи и батерията се заменя от генератор, задвижван от бензинов двигател. В този случай автомобилът може да измине над 500 километра без презареждане.

Електрическата задвижваща система на Ampera осигурява въртящ момент от 370 Нм още при потегляне и дава възможност за постигане на ускорение от 0 до 100 км/ч за по-малко от 10 сек. и достигане на електронно ограничена максимална скорост от 161 км/ч.

Подкрепи Economic.bg