Опозицията в Киев е готова да сформира кабинет

Арсений Яценюк изключи възможността за кабинет на управляващата партия и опозицията

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Водачът на партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк заяви готовност на опозицията да състави правителство и да се нагърби с отговорността за ситуацията в Киев. Той обаче изключи възможността за кабинет на управляващата „Партия на регионите“ и опозицията, предаде bTV.

Яценюк подчерта, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще са демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Той обясни още, че партията му има намерение да се бори с корупцията и да извърши данъчна и банкова реформа, както и в съдебната система и правоохранителните органи.

Лидерът на „Баткившчина“  отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити на Международния валутен фонд, Световната банка, Европейски съюз, Европейска инвестиционна банка и на частни партньори от Европа и САЩ.

В първия ден от новата сесия на парламента, опозицията ще постави въпроса за връщане на конституцията от 2004 година, тъй като при нея най-важните правомощия на президента са прехвърлени на парламента. Според Яценюк по този начин ще се окаже влияние при назначенията на ръководители на силовите ведомства.

Подкрепи Economic.bg