Орешарски засили неяснотата около VII блок на "Козлодуй"

Премиерът е категоричен, че не е предрешен изборът на изпълнител, но не знае дали ще има тръжна процедура

3581 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Министър-председателят Пламен Орешарски опроверга икономическия министър Драгомир Стойнев, че американската "Уестингхаус" ще строи VII енергоблок в АЕЦ. Премиерът обаче отказа да каже пред журналистите дали ще има тръжна процедура за избора на изпълнител. Вчера Стойнев категорично заяви, че не е необходима такава, тъй като "реакторът на "Уестингхаус" е най-добрият".

"Няма предрешаване по отношение на това кой ще строи VII блок на АЕЦ "Козлодуй", а правителството ще реши дали да има конкурс за избор на изпълнител, заяви Пламен Орешарски по време на участието си в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Букурещ. Той обаче не потвърди, дали ще има конкурс. "Това ще обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже", каза министър-председателят.

Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността за изграждане на трети мост над Дунав, между градовете Никопол и Турну Мъгуреле. По думите му проектът не е много евтин и затова е излишен лукс да се харчат бюджетни пари, каквито няма. Премиерът допълни, че ще се направи опит да се заинтересуват китайски компании за магистрала "Черно море" и други инфраструктурни съоръжения - тунел под Петрохан, тунел под Шипка, да се види дали ще излезе нещо.

Подкрепи Economic.bg