Осъдиха бившия президент на Гватемала заради пране на пари

Алфонсо Портильо бе обвинен в изпирането на около 2.5 млн. долара от подкупи от Тайван

Автор: Божидара Иванова

Нюйоркски федерален съд осъди бившият президент на Гватемала Алфонсо Портильо на 5 години и 10 месеца затвор за пране на пари, предаде ДПА.

Конституционният съд на Гватемала през август 2012 г. отхвърли жалбата на адвокатите на Портильо срещу решението на президента Алваро Колом за екстрадацията му в САЩ. Всички следващи опити да се избегне това бяха провалени и през май 2013 г. Портильо бе предаден на представители на американското правосъдие.

Бившият гватемалски президент бе застрашен с до 20 години затвор, но той сключи споразумение с прокуратурата и се съгласи да не обжалва присъдата и да признае вината си.

Все още не е ясно колко време ще остане зад решетките, тъй като според адвокатите му трябва да се приспаднат четири години, прекарани в затвора след ареста му през януари 2010 г. Защита му ще претендира Портильо да не лежи в САЩ, а в затвор в родината си.

62-годишният Алфонсо Портильо, който беше държавен глава на Гватемала в периода 2000-2004 г., бе обвинен в изпирането на около 2.5 млн. долара от подкупи от Тайван чрез банкови сметки в САЩ, Франция, Люксембург и Швейцария, като в замяна той е обещал да запази дипломатическите връзки на Гватемала с Тайван.

Припомняме, че Тайван има дипломатически отношения с много малко страни по света, повечето от които в Латинска Америка.

Коментари: 0