Чобанов прогнозира 2.1% ръст на икономиката през 2014 г.

Положителната прогноза на министъра се дължи на статистиката от последните няколко тримесечия

Автор: Божидара Иванова

Финансовият министър Петър Чобанов прогнозира 2.1% икономически ръст за тази година, предаде БГНЕС. Положителната прогноза на министъра се дължи на статистиката от последните няколко тримесечия.

Чобанов заяви, че през юни се очаква да се отбележи растеж от порядъка на 1.3 - 1.4%, след като за изминалото тримесечие бяха регистрирани 1.6%, а преди година правителството е заварило отрицателен ръст от -0.2%.

"Ако гледаме неизгладените сезонни данни, ръстът на потреблението и на инвестициите е 4%, а това ни дава увереност да смятаме, че прогнозата ни за годината ще се сбъдне", посочи министърът. Той обясни растежа с по-доброто отношение към бизнеса, връщането на парите му навреме, за да може да той да разполага с тях, както и с подобряването на бизнес доверието.

Петър Чобанов обеща в Пловдив около 1 млн. лв. за възстановяване на изгорелия Драматичен театър, но обясни, че няма промяна в позицията му за отпускане на средства за довършването на многофункционалната зала Колодрума. По думите на финансовия министър не е ясно какви са разчетите за довършването на съоръжението.

Коментари: 0