Отиват ли си надеждите за правителство в Гърция?

Демократичната левица ясно показва нежеланието си да се присъедини към НД и ПАСОК

Въпреки, че за кратко имаше надежда за сформирано правителство в Гърция, сега отново страната върви в неизвестна посока. Консерваторите искат да се присъединят към коалиция с ПАСОК, но не получават достатъчното мнозинство заради отказа на демократичната левица.

По този начин надеждите за сформиране на правителство в Гърция се топят за пореден път. Партията на Евангелос Венизелос ясно показва нежеланието си да се присъедини към НД и ПАСОК. "Ние ясно изразихме това", каза партийният ръководител Фотис.

В момента надеждите за съставяне на правителство са върху партията на Евангелос Венизелос. След последната неуспешна среща, той все пак изрази надежда за скорошно съставяне на мнозинство. Ако обаче Венизелос хвърли кърпата, страната отива на нови избори през юни.

Днес пък излезе информация, че в Гърция се обмисля възможността за формиране на широка коалиция с мандат от 2 години, за да остане страната в еврозоната. 

От Европейския фонд за финансова стабилност предупредиха Атина, че ще прекратят плащането на траншовете до сформиране на кабинет.

В допълнение все по-често се заговаря, че банките са готови веднага да извадят от нафталина монети и банкноти в драхми, ако Гърция излезе от еврозоната.

Коментари: 0