Откриха тракийски храм и светилище на Зевс край Хисаря

Учените открили и монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които с изображение на бог Зевс

Автор: Божидара Иванова

Екип на Националния исторически музей (НИМ) откри голям тракийски храм и светилище на Зевс и Хера в района на връх „Кози грамади” на с. Старосел, Хисарско, съобщиха от музея. Под ръководството на доц. д-р Иван Христов археолозите попаднали на находката  в най-високата част на върха.

Учените открили и монети на император Елагабал и фрагменти от мраморни оброчни плочки, някои от които с изображение на бог Зевс. Другите находки на експедицията са монети, сечени в Тракийски Херсонес, монети на македонските владетели Филип Втори и Александър Велики, денарии от късната Римска република, над  1000 керамични фрагмента от съдове, поднасяни като дарове в светилището.

Според проучванията на доц. д-р Иван Христов, храмът започва да функционира през втората фаза на ранножелязната епоха (VIII-VI в.пр. Хр.). Преустроен е през IV век едновременно с изграждането на одриската владетелска резиденция в подножието на върха.

През този период траките са използвали обработени каменни блокове, за да подчертаят фасадата на храма. На мястото на старите глинени олтари са изградили от камък и глина  четири кръгли олтара. Храмът е покрит с керемиди от коринтски тип.

Светилището съществува от V век след Христа, когато християните унищожават храма и изграждат на 15 метра северно от него малка еднокорабна църква.

Коментари: 0