Компромис и коалиционното правителство в Португалия

"Смятам, че най-доброто решение е да оставим настоящото правителство на власт”, заяви президентът на страната Анибал Кавако

Президентът на Португалия Анибал Кавако подкрепи рокадите в правителството на страната и така предотврати задълбочаването на политическата криза в Португалия. "Смятам, че най-доброто решение е да оставим настоящото правителство на власт”, заяви той, с което намали надеждите на левицата за провеждане на избори, след провала на преговорите между трите основни партии в Португалия в петък.

В обръщение към нацията президентът заяви, че най-добрата алтернатива е сегашното правителство да остане на власт. "Свикването на предсрочни избори не е решение за проблемите, пред които е изправена Португалия", добави той.

Управляващата коалиция бе пред разпадане в началото на юли след като министърът на финансите Виктор Гашпар подаде оставка, а външният министър Паулу Порташ от Народната партия заплаши с оставка.

След постигнат компромис в коалицията Порташ бе назначен за заместник на министър-председателя Педру Пасуш Коелю и това изискваше одобрението на президента, което той даде снощи.

Политическите конфликти предизвикаха опасения, че Португалия няма да успее да спази условията на международния спасителен план, възлизащ на 78 милиарда евро.

Коментари: 0