Отпечатват Wikipedia в 1000 тома

Повече от 4 милиона статии, написани от 20 млн. доброволци могат да попаднат в печатното издание

3635 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Издателска къща PediaPress е стартирала кампания за финансиране на отпечатването на цялата Wikipedia на аглийски език в 1000 тома, което е повече от един милион страници, пише изданието Techcrunch. До момента кампанията е отпечатала пробно първия том, който съдържа статиите от "А" до "А76 motorway".

Повече от 4 милиона статии, написани от 20 млн. доброволци могат да попаднат в печатното издание. Но първо, компанията се нуждае от 50 хил. долара. Ако PediaPress успее да събере необходимите средства, книгите ще бъдат представени на конференцията Wikimania 2014 в Лондон, а след това ще достигнат и до широката аудитория.

Отпечатването на Wikipedia е начин да се отпразнува гигантският труд на общността от автори през годините. Проектът има за цел и да визуализира колко голяма е Wikipedia в сравнение с "Енциклопедия Британика".

PediaPress е компания, която отпечатва материали на Wikipedia по поръчка. Читателите на Wikipedia могат да изберат няколко десетки статии, които да им се отпечатат в книга.

Подкрепи Economic.bg