PC пазарът чака първия спад за десетилетието

Последните прогнози на IHS iSuppli са за понижение с 1.2% през 2012 г.

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Продажбите на персонални компютри (PC) в глобален мащаб ще намалеят с 1.2% през 2012 г. Това е прогнозата на IHS iSuppli, която вече не е толкова оптимистична, както беше в началото на годината. Ако се окаже и вярна, това ще е първият спад от 11 години насам.

В номинална стойност доставките на компютри ще бъдат 348.7 млн. броя, в сравнение с 352,8 млн. през миналата година. Подобен срив не е наблюдаван от 2001 г.

През първото полугодие имаше големи надежди, че 2012 г. ще се окаже преходна за пазара на РС, коментират от IHS Suppli. Скоро след изтичането на третото тримесечие обаче се вижда, че тези прогнози не се сбъдват. търговците отчитат по-слабо търсене и в началото на учебната година. Данните на AMD и Intel са без промяна или отрицателни.

Оптимизмът изчезна за сметка на съмнението, категорични са анализаторите. Браншът вече гледа към 2013 г., която може да донесе дългоочакваното подобрение. Изводът е, че пазарът на РС може да отбележи първия си годишен спад за дeсетилетието (от кризисната за интернет компаниите 2001 г. досега).

Има признаци, че през следващата година може да настъпи значително подобрение. Новите ултрабуци и други тънки мобилни компютри, заедно с Windows 8, имат потенциал за променят ситуацията на РС пазара. Все още обаче анализаторите не се ангажират с категорично мнение, че обновеният РС сегмент ще може да конкурира по-успешно пазара на таблети и смартфони.

Подкрепи Economic.bg