Палестина се съмнява в успеха на преговорите с Израел

Според висш държавник на Палестина мирните преговори нямат никакъв напредък

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Мирните преговори между Палестина и Израел са безсмислени и няма да доведат до нищо. Това е мнението на Ясер Абед Рабо, висш съветник на президента на Палестина Махмуд Абас, цитиран от Reuters. "Не очаквам никакъв напредък, ако няма огромен и силен американски натиск, като този който виждаме по отношение на проблема със Сирия", добавя той в интервю за палестинско радио.

От израелска страна са отказали коментар, тъй като се съобразяват с предварително договореното решение, че само САЩ могат да коментират какво се случва с мирните преговори между двете страни в конфликта.

В края на миналата седмица САЩ казаха, че мирните преговори продължават по план. Палестина и Израел седнаха на масата за преговори в края на юли, за пръв път от три години насам. Мирните преговорите се случват с посредничеството на САЩ.

Според Абед Рабо преговорите могат да се провалят, защото Израел продължава да строи нови жилища за израелски заселници в източните части на Йерусалим и Западния бряг. Коментарът на Абед Рабо е свързан с израелското одобрение за строежа на 900 нови жилища миналия месец. Тогава, говорител на правителството на Израел каза, че Палестина се е съгласила на мирни преговори, след като от израелска страна изрично са отказали да прекратят плановете за строеж на нови жилища за израелски заселници.

Очаква се държавният секретар на САЩ Джон Кери да се срещне поотделно следващата седмица с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и с президента на Палестина Махмуд Абас. Кери ще обсъди мирните преговори с лидерите на Палестина и Израел

Подкрепи Economic.bg