Panasonic ще помага на Tesla в строежа на „гига-фабрика“

Елън Мъск иска компанията му да започне по-масово производство

Panasonic ще помага на Tesla в строежа на „гига-фабрика“
3704 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Panasonic се е съгласила да участва в проекта за т.н. „Гига-фабрика“ на Tesla Motors, пише Bloomberg. Производството на батерии е ключово за компанията на Елън Мъск в целите ѝ да увеличи капацитета си за доставки на електрически автомобили.

Panasonic ще произвежда цилиндрични литиево-йонни клетки и ще предостави машини, оборудване и други материали, става ясно от съвместното прессъобщение. Двете компании още не са договорили детайлите по сътрудничеството си, най-важен, от които е какво ще е финансовото участие на японската корпорация. Предварителните изчисления на Tesla са, че проекта ще погълни около 5 млрд. щатски долара до 2020 г.

„Ние ще достигнем до план, който ще генерира взаимни печалби. Инвестициите ще са постепенни и стъпка по стъпка ще постигаме заложените цели“, каза главният финансов директор на Panasonic Хидеаки Каваи по време на специална пресконференция в Токио.

Чрез новите мощности, автомобилостроителят ще може да разчита на по-евтини и по-високотехнологични батерии за електрическите си превозни средства. Компанията иска да премине от продажби на относително скъпо модели, като Model S (71 хил. долара), към по-масово ориентирана продукция. Tesla обяви, че ще се стреми към капацитет от 500 хил. автомобила годишно.

Panasonic притежава и 1,1% дял в Tesla, а решението не дойде никак лесно, с оглед опасенията за високото ниво на инвестиционен риск и все още несигурните перспективи пред иновативната американска компания.

Акциите на японския технологичен гигант се повишиха с 0,6% до 1257,5 йени за брой в Токио. Компанията публикува и финансовите си резултати за второто тримесечие – печалба от 368 млн. долара, която остана под очакванията на анализаторите. Дялове на Tesla се търгуваха в Ню Йорк при 227,13 долара за брой (-0,8%). Преди вчерашния ден, стойността на компанията се беше повишила с 52% от началото на годината.   

Коментари: 0