Папата: Светът е в състояние на трета световна война

Франциск е категоричен, че жаждата за власт е в основата на сегашната геополитическа ситуация

Миротворец

Папата: Светът е в състояние на трета световна война
Автор: Николай Марченко

Светът е в състояние на трета световна война. Това заяви папа Франциск, по време на обръщението си с проповед към десетки хиляди вярващи и ветерани от цяла Европа, информират медиите по света. Той за пореден път се изказа за запазване на мира в разгар на въоръжените конфликти в Украйна и Близкия изток. 

BBC News предава, че папата взе участие в церемония в Италия, посветена стогодишнината на Първата светона война. „Сегашната война обаче е ирационална, а причините й са в стиснатостта, нетърпимостта, стремежа да се продадат колкото се може повече оръжия и жажда за власт“.

Според известния като Папа на бедняците католически лидер всяко въоръжено противопоставяне е "безумие". „Човечеството трябва да се отърве от апатията пред лицето на трета световна война. Това е постепенна война, състояща от престъпления, масови убийства и разруха“, категоричен бе Франциск. 

„Войната унищожава най-прекрасното създание на Бога, тя унищожава човека”, алармира Папата. При това войната често е оправдавана с идеологии, но в действителност тя винаги е в резултат на нечия жажда и стремеж за власт“, казва той.

Според кореспондента на BBC в Рим Дейвид Уили участието в церемонията за Папата бе важно и в личния план, тъй като дядото му Джовани Карло Бергольо е участвал в Първата световна война и е воювал за Кралство Италия срещу Австро-Унгария. Министерство на отбраната на Италианска република по този повод подари на Франциск личното досие на неговия дядо.  То е за периода 1917 -1918 г., след което е емигрирал в Аржентина. 
Коментари: 0