Парламентът отхвърли втория вот на недоверие

От 231 депутата 93 гласуваха "За", а "Против" - 118. 20 се въздържаха

56 ~ 2 мин. четене

Народните представители отхвърлиха втория вот на недовере към кабинета на Пламен Орешарски. Този път той бе за провал в областта на регионалното развитие. От 231 депутата 93 гласуваха "За", а "Против" - 118. 20 се въздържаха. Така решението за вот на недоверие, внесен от парламентарната група на ГЕРБ, не бе прието.

Против вота на недоверие гласуваха 118 от депутатите - от БСП и ДПС, а 93 депутати от ГЕРБ подкрепиха искането си. Веднага след гласуването премиерът Пламен Орешарски и министрите от кабинета бяха посрещнати с викове „Оставка” отдясно и ръкопляскания отляво и в центъра на залата.

"Вярно е, че регионалните различия се задълбочават. Регионалната политка е една от политиките с много дългосрочни перспективи. Има обаче грешки, правени в последните 20 години. Важното е да обърнем тенденциите и да се спре разграничаването между големите центрове и останалите населени места. Искам да уверя, че ние ще работим за по-балансирано развитие на регионите. Благодаря и на опозицията за критиките и предложенията", заяви министър-председателят Пламен Орешарски веднага след гласуването.

"Парламентарната ви група е заложник на прищевките на един човек - всички сте заложници. Искам да припомня, защото е къса паметта на някои бивши министри. Как да се възприемат намеренията на един министър-председател, който 4 години почти изкара само с намерения и обещания. Лидерът на ГЕРБ си каза обаче, че ролята на опозицията е да пречи. Това правите от първия месец на този парламент", коментира лидерът на социалистите Сергей Станишев.

"Превръщането на вота на недоверие към кабинета в парламентарно всекидневие, в парламентарен тривиалитет, означава смърт на вота на недоверие като най-силно оръжие на опозицията", каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Вотът на недоверие е едно голямо парламентарно събитие, но аз вече казах, че той ще престане да бъде голямо парламентарно събитие в редакцията на ГЕРБ, добави Местан.

Подкрепи Economic.bg