Пенсионери ще взимат по 10 хил. лв., ако няма таван

Ако не падне тавана обаче, все едно казваме на младите хора - не се осигурявайте на високи суми", каза социалният министър Хасан Адемов

140 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако отпадне таванът за всички пенсии, 300 човека ще получават над 2000 лв., а има единични случаи, които биха вземали над 10 000 лв. Това каза социалният министър Хасан Адемов в ефира на bTV. По неговите думи все още няма окончателно решение за отпадането на максималния праг, и предстоят обсъждания. "В социалната политика не могат да се вземат решения според ситуацията, защото са нетрайни. Необходимо е голям анализ след широка дискусия", каза Адемов.

Той обясни, че огромната цифра се получава заради вратичка в закона. Преди 1997 г., преди пенсионната реформа, банкери и летци например са се осигурявали на реалните си доходи, и ако изберат 3 години при изчисляването на пенсиите ще получават повече", каза Адемов.

"Ако не падне тавана обаче, все едно казваме на младите хора - не се осигурявайте на високи суми", каза Адемов.

Той разкри, че се обмисля замразяването на повишаването на пенсионната възраст. От началото на 2014 г. се предвижда подобно увеличение да няма. Така хората ще се пенсионират при условията от 2013 г., което засяга 13 600 души. "Увеличението на възрастта обаче е неизбежно заради демографската криза", посочи Адемов.

Подкрепи Economic.bg