Павлова: Строителното министерство няма да работи още шест месеца

Реформаторският блок и всички десни партии са наш естествен партньор, каза бившият регионален министър

176 ~ 2 мин. четене

Министерството на инвестиционното проектиране, или така нареченото строително министерство, е кухо и не работи. Това каза в ефира на bTV Министърът на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Борисов" Лиляна Павлова. "Никъде по света няма такова министерство", категорична бе тя.

Павлова отново посочи, че най-новото министерство няма да заработи в следващите шест месеци, а към момента реализира само разходи. Според нея се харчат пари за мебели и персонал - неща, които може и да са необходими, но не са приоритет.

"Реформаторският блок и всички десни партии са наш естествен партньор", заяви още тя. Думите й са коментар по повод смяната на вота на недоверие за цялостна политика на правителството с такъв, насочен към новосформираното Министерство на инвестиционното проектиране. Според нея ГЕРБ има близки позиции с десните партии, заради идеологията си.

След като заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще бъде внесен вот за недоверие за цялостна политика, от Реформаторския блок отправиха критика към решението на опозицията. Радан Кънев, Меглена Кунева и други представители на десните партии посочиха, че този вот на недоверие може да се внася веднъж на шест месеца. Според тях така управлението ще бъде "бетонирано" в следващата половин година.

"Ние показахме, че имаме нагласата да чуваме. Нашата цел не е да искаме вот за недоверие, за да сме активни", обясни Лиляна Павлова. Тя посочи, че промяната в позицията на ГЕРБ е съобразена както с Реформаторския блок, така и с протестната мрежа. Според нея самият акт на вот на недоверие е успешен, защото така опозицията ще има възможност да аргументира несъгласието си с управляващите.

"Вярвам, че в партията, която е "трети крак" на правителството, "Атака", има разумни хора, които ще се вслушат в аргументите ни", допълни тя. По думите й, вотът отново остава за цялостна политика, защото предстоят серия такива вотове. "Просто решихме да се вслушаме и да го разбием на няколко отделни акта", обясни Павлова.

Бившият регионален министър повдигна и въпроса за уволнението на шефа на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) Милка Гечева. Павлова обясни, че тя е в строителния контрол от 1999 година и не е "калинка". "Тя не е и политическо назначение, тя сама се е издигнала в йерархията, но бе махната".

Лиляна Павлова коментира и първоначалното назначение на министър на инвестиционното ведомство - Калин Тихолов. "Само за 24 часа той бе сменен, но мястото му зае негов близък приближен", каза тя. Според нея Тихолов е работил по случаите "Дюнигейт", застрояването на Странджа, "Корал" и "Златна рибка".

Подкрепи Economic.bg