Доларът рязко поевтиня

Златото скочи с над 4% след изненадващото решение на ФЕД

3563 ~ 3 мин. четене

Доларът спадна до 7-месечно дъно в сряда, след като ФЕД шокира инвеститорите с решението си да продължи своята масивна програма за стимулиране, позовавайки се на деформации в американската икономика.

В своето изявление ФЕД каза, че ще изчака доказателства за по- стабилна икономика, преди да промени темпото на изкупуване на облигации. От централната банка също така изразиха притесненията си, че рязкото покачване на разходите по заемането може да подкопае икономиката.

Пазарът масово очакваше ФЕД да намали своята програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара с 10 млрд.

Федералният резерв също така понижи прогнозите си за икономиката на САЩ. Предвижданията в момента са за растеж от 2 до 2.3% през тази година, вместо прогнозата за 2.3-2.6%, направена през юни. Понижението за следващата година е още по- рязко- 2.9 до 3.1%, вместо 3 до 3.5%.

В своята пресконференция, председателят на ФЕД Бен Бернанке заяви, че ниският лихвен процент ще се запази докато нивото на безработицата в САЩ е над 6.5%, въпреки че има известно подобрение на пазара на труда.

Цените на фючърсите в момента показват, че търговците отчитат 52% шанс за скок в лихвените проценти през януари 2015г. Преди изявлението, търговците залагаха, че ФЕД може да повиши лихвите още след срещата си през октомври 2014г.

Доларовият индекс спадна до 80.203, най- ниската му стойност от средата на февруари. Последно той бе на загуба от 1.1% на 80.270.

Междувременно еврото се изкачи до 7- месечен връх на 1.3540, като последно се разменяше с печалба от 1.1% за 1.3527 долара.Анализатори препоръчват закупуването на долари преди уикенда, тъй като фокусът ще се измести към еврозоната и предстоящите избори в Германия в неделя.

Масово се очаква германският канцлер Ангела Меркел да спечели изборите, но анкета в сряда показа, че нейната дясно- центристка коалиция може да не събере мнозинство.

Спрямо йената, доларът спадна до 97.75 йени, достигайки 3-седмично дъно, като последно се разменяше на загуба от 1% за 98.27 йени.

Американският долар също така спадна до 3- месечно дъно и спрямо австралийския долар и швейцарския франк.

Златото скочи с  над 4% след изненадващото решение на ФЕД

Златото поскъпна с над 4% до над 1360 долара за тройунция в сряда, след като неочакваното решение на Федералният резерв на САЩ да продължи да изкупува облигации отприщи най- голямото еднодневно изкупуване на кюлчета от юни 2012г. до сега.

Решението на централната банка да продължи да изкупува облигации със същото темпо, поради притеснения, свързани с нарастващите разходи по заемането, изненада финансовите пазари, които очакваха намаляване на паричните стимули.

Среброто поскъпна с около 6.5%, записвайки най- големия си еднодневен ръст от ноември 2008г. до сега.

След изявлението на ФЕД, печалбите на златото рязко надминаха тези на другите пазари, като индексът S&P 500 се повиши с 1.2% до рекордно високо ниво, а индексът Thomson-Reuters CRB спечели 1%, воден от печалбите на суровия петрол. Спад от 1% в доларовият индекс също подкрепи търсенето на злато.

Спот цените се повишиха с 4.2% до 1361.32 долара за тройунция, записвайки най- големия си еднодневен процентов ръст от 1 юни 2012г. Те отскочиха с около 70 долара, или 5.5%, от 6- седмично дъно на 1291.34, достигнато по- рано през сесията.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември спаднаха с 1.80 долара за тройунция до 1307.60 преди новините от ФЕД. Темпът на търговия бе трескав след изявлението на ФЕД, с обем от 240 000 лота, или 50% над 30- дневната пълзяща средна.

Златото проби и 100- дневната си пълзяща средна на 1350 долара, но все още е 70 долара под 4- месечния връх на 1433 долара, достигнат на 28 август.

Преди доклада за паричната политика на ФЕД кюлчетата получиха подкрепа, след като от Белия дом съобщиха, че настоящият заместник- председател на ФЕД - Джанет Йелън, е водещия кандидат за мястото на Бен Бернанке след оттеглянето му.

Търговци заявиха, че златото ще се облагодетелства от номинацията на Йелън, силен поддръжник на политиката на Бернанке, тъй като се очаква тя да запази лихвените проценти ниски за продължителен период от време.

Златото е на загуба от 18% от началото на годината до сега, тъй като по- рано през годината от ФЕД сигнализираха, че ще започнат да намаляват масовото изкупуване на облигации.

Сред другите благородни метали среброто поскъпна с 6.4% до 23.04 долара за тройунция. Платината спечели 3% до 1460 долара за тройунция, докато паладият нарасна с 1.7% до 715.75 долара за тройунция.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg