"Петрохан" ще бъде ремонтиран до края на август

Строителните дейности спряха заради фалита на австрийската "Алпине Бау"

344 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ремонтът на пътя около старопланинския проход "Петрохан" ще приключи до края на август. Усилената работа по отсечката продължава, като в момента строителите полагат последния износващ пласт асфалт и довършват ремонта на мостове, подпорни стени и водостоци. Три екипа работят по 22-километровото трасе от квартал "Раковица" на Берковица до село Гинци, съобщи kmeta.bg.

Ремонтът започна през 2011 г., но бе спрян заради фалита на една от фирмите, включена в консорциума "Алпине пим" - австрийската "Алпине Бау". "Пътинженеринг-М" продължава работата почти денонощно. Очаква се рехабилитацията да приключи до края на август. Крайният срок е 22 септември.

Двете платна на пътя бяха разширени. Извърши се цялостно преасфалтиране и ремонт на съоръженията. Предстои да бъде направена нова маркировка. Ще бъдат поставени и нови пътни знаци.

Ремонтът се извършва по проект на Агенция "Пътна инфраструктура" с финансиране от програмата "Транзитни пътища - V". Той е част от Лот 18, който включва ремонта на 5 отсечки с обща дължина 54.5 км. Общата му стойност е 28 млн. лв.

Лошото състояние на пътя и спрените ремонтни дейности предизвикаха протести на шофьори от района на Берковица и Монтана. Едва след тях те бяха подновени.

Пътят през прохода е най-краткият от Северозападна България до София. Той е и алтернативен маршрут на пътя Видин-Монтана-Враца-Ботевград. По време на ремонта движението не се спира.

Подкрепи Economic.bg