Наводненията ще струват на икономиката 1 трлн. долара

Нивото на световния океан се покачва и все повече големи градове на различни континенти страдат от разрушителните стихии

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Наводненията по света ще струват на световната икономика 1 трлн. долара през 2050 г., предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Лидер по загуби е китайският град Гуанджоу, а сред 20-те най-уязвими града в света се нареждат Истанбул, Измир и Атина. Заради лошата прогноза от ОИСР призовават да се строят колкото е възможно по-бързо нови защитни съоръжения, предаде БГНЕС.

Наводненията на Хабаровск и Ню Йорк са епизоди от хилядолетната война, която човечеството води със стихията от момента на своята поява. Заради глобалното затопляне воденето на тази борба става все по-трудно. Нивото на световния океан се покачва и все повече големи градове на различни континенти страдат от разрушителните стихии.

От ОИСР оцениха потенциалните щети, които наводненията могат да нанесат на 136 града по света, които са разположени на крайбрежните територии. Сред тях са Ню Йорк, Маями, Гуанджоу, Мумбай и много други.

За оценката на потенциалните щети експертите са анализирали инфраструктурните особености на градовете и населението им. На тази основа те са изчислили средните годишни загуби за всеки от 136-те крайбрежни града.

Икономистите са съставили и две класации.

В първата изчисляват щетите от потенциалните наводнения и всички съществуващи вече защитни съоръжения. На тази основа се изчислява колко ще струва едно голямо наводнение на града.

Във втората класация потенциалните годишни щети се сравняват с БВП на града. Така икономистите определят уязвимостта на всеки град от крупно наводнения. Примерно такава част от БВП градските власти трябва ежегодно да заделят, за да покрият щетите от разбушувалата се стихия.

И двете класации се оглавяват от китайския Гуанджоу, като средните му годишни загуби се изчисляват на 687 млн. долара. Това са 1.32% от БВП на града.

След него е Маями с годишни загуби от 672 млн. долара. Но в класацията за потенциалната уязвимост на градската икономика той е на 13-то място - загубите ще възлязат на 0.3% от БВП на града.

Годишните загуби за Ню Йорк от наводнения могат да достигнат 628 млн. долара, това го прави трети в рейтинга. По уязвимост на икономиката мегаполисът не се нарежда сред 20-те най-заплашени гладове, благодарение на своя огромен БВП.

На второ място по уязвимост на икономиката след Гуанджоу се нарежда Ню Орлиънс, чиито загуби могат да достигнат 1.21% от БВП на града.

Подкрепи Economic.bg