По-високи пенсии и по-малко стаж с новия бюджет на ДОО

Пенсионната възраст за жените се замразява на 60 години и 8 месеца, а при мъжете - 63 години и 8 месеца

144 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

С гласовете на БСП и ДПС парламентът прие на второ четене закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО). Народните представители от управляващото мнозинство се съгласиха да стопират реформата, започната от бившия финансов министър Симеон Дянков, и замразиха пенсионната възраст на 60 години и 8 месеца за жените, а при мъжете - 63 години и 8 месеца.

За да стабилизира пенсионната система, която всяка година се субсидира от данъчните приходи в хазната, Симеон Дянков още през 2010 г. предложи на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) възрастта за пенсиониране при мъжете и жените да се вдигне еднократно с 1 година. След силния отпор на синдикатите се стигна до споразумение увеличението да започне от 2012 г. с по 4 месеца на година и през 2014 г. възрастта за пенсиониране да бъде 61 години за жените и 64 години за мъжете.

Темата успя да скара депутатите днес. Бившият социален министър Тотю Младенов и колежката му от ГЕРБ Светлана Ангелова обвиниха управляващите в предизборен популизъм заради предложенията им за замразяване на възрастта за пенсиониране и връщане на възможността на военните да се пенсионират по-рано.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова пък контрира, че замразяването е само за 2014 г. "Не е вярно, че няма алтернатива. Докато ГЕРБ търсят решения на изхода на пенсионната система, БСП опитват да уредят нещата на входа й, така че да се създадат условия за работа и изсветляване на бизнеса", категорична е тя. "Търсим солидарност и справедливост, защото вашата реформа направи така, че едно поколение да понесе тежестта от експериментите на политиците", добави Нинова.

Днес депутатите приеха окончателно Дефицитът по бюджета на фонд "Пенсии" за 2014 г. да е в размер на 1.782 млрд. лв.

Освен замразената пенсионна възраст, депутатите приеха минималната пенсия да бъде увеличена с 4.5 лв. - от 150 лв. на 154.5 лв. Промяна ще влезе в сила от 1 юли 2014 г. От тази дата се увеличава с 30 лв. и минималната работна заплата - от 310 лв. на 340 лв.

Подкрепи Economic.bg