Подписваме договори за блокове V и VI в "Козлодуй" до края на месеца

Новият изпълнителен директор на централата се обяви за изграждането на VII-ми блок

Димитър Ангелов:

Подписваме договори за блокове V и VI в

Новият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов заяви в ефира на Българското национално радио, че очаква до края на месеца да са подписани договорите във връзка с удължаването на експлоатацията на V и VI блок на централата.

„Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши някъде края на 2016-а година. Така че, като срок вече отвсякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурса“, допълни той.

Директорът на централата се обяви в подкрепа на строителството на VII-ми блок в „Козлодуй“, но само ако това се случва при изгодни за страната условия. Той уточни, обаче, че това решение няма да е в неговите компетенции, а в тези на правителството.

Подобна позиция изрази и един от бившите ръководители на дружеството Йордан Йорданов: „АЕЦ „Козлодуй“ е един стабилен обект и бих искал да кажа, че тази програма за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със 7-ми и 8-ми блок, изисква един период от 10-15 години. Затова е много важно в момента да се побърза  с този проектът за удължаване на срока на експлоатация на 5-тио и 6-ти блок, а също така и с проекта за стартирането на построяването на 7-ми и 8-ми реактор на Централата.“

Йорданов коментира и необходимостта от реформа в пазара на електроенергия. Според него, „на свободния пазар АЕЦ „Козлодуй“ се опитва да пробие, но не продава ток, а продава чрез посредници. Единият посредник е НЕК,  а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050-а година за развитие на енергетиката в България, защото не може  да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока.“ Той посочи, че след стратегията трябва да е премине към създаването на борса за електроенергия, където да участват всички дружества-производители.

Коментари: 0