Поевтиняването на еврото спрямо долара набра скорост

Златото също не беше подминато и падаше в тандем с единната валута

7040 ~ 2 мин. четене

През изминалата седмица поевтиняването на еврото срещу долара набра скорост, след като стана ясно, че в Гърция ще бъдат проведени втори избори в средата на юни. До тях остава и голямата въпросителна дали страната ще спазва стриктните мерки, срещу които ще й бъдат отпуснати извънредни финанси.

В сряда имаше и неформална среща на върха между европейските лидери. На нея Франция беше представена от новия президент Франсоа Оланд. Предложението му за общи европейски облигации обаче не се прие радушно от платците в еврозоната и така разделението между Германия и Франция се задълбочи.

Берлин остава на позицията за строга финансова дисциплина, докато Париж е адвокат на мерки, които да стимулират икономическия растеж и по този начин да се излезе от европейската дългова криза, която заплашва да засегне цялата световна икономика.

Еврото падна срещу долара до нива от почти 1.25 и се търгува на най-ниски стойности за последните 2 години. Единната валута поевтиня значително и срещу йената и кросът евро/йена вече се търгува под 100. Сериозни губещи бяха и валутите на растежа, най-вече австралийския долар.

Златото също не беше подминато и падаше в тандем с еврото. Печеливши от ситуацията бяха предлагащите сигурност американски долар и японска йена.

Единственият аргумент в полза на еврото е, че спадът е прекалено бърз и пазарите търсят ниво на което да консолидират. Сегашните стойности от около 1.25 могат да се окажат такива, тъй като на тях има опционни бариери, а под тях стоп ордери.

Дори обаче и да консолидира печалбите на еврото ще са кратки. След сериозните технически пробиви през тази седмица пазарите най-вероятно ще тестват дъното срещу долара от преди две години на 1.1876.

 

Oтдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg