Показват вампира от Созопол по National Geographic

Зрителите ще научат версиите на историци и антрополози за тази практика по българските земи

396 ~ 1 мин. четене

Историята на вампира от Созопол ще бъде показана по National Geographic Channel от 21.00 часа тази вечер. Филмът ще представи и ритуали против вампирясване.

Документалният разказ е за разкопките в Созопол, където в средновековно поселище бяха намерени два скелета, на мъж и на жена, приковани с метален кол към земята. Зрителите ще могат да видят откритието и да научат версиите на историци и антрополози за тази практика по българските земи, връзката й с вампирите и граф Дракула. 

Според историческите извори, за да предпазят мъртвите от вампирясване, древните българи са забивали метален кол в сърцето на покойника, за да са сигурни, че няма да ги притеснява в бъдеще.

Ако неспокойна душа бъде върната на земята след смъртта на физическото тяло, това е наказание, както за самата душа, така и за живите. Според народните поверия, такава душа може да се появи във вид на кълбо или мях, пълен с кръв. Може обаче да придобие и тяло – на котка, куче или чакал. А в определени случаи - вид на човек, най-нисшата форма в демонологията. 

Подкрепи Economic.bg