Португалия се разграничава от Гърция

Според премиера Педро Пасос Коелю ситуацията в Португалия е много по-различна от тази в Гърция

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Португалия няма нужда от голямо преструктуриране на дълга, за да започне да се финансира на международните пазари. Това каза премиерът на страната Педро Пасос Коелю в телевизионно интервю. "Нашите усилия да се върнем на международните пазари вървят по план и ситуацията е коренно различна от тази в Гърция", добавя той.

"Ние не искаме да решението при нас да бъде идентично с това на Гърция", каза Пасос. По неговите думи Португалия работи за постепенното излизане на международните пазари и "това е причина португалците да се чувстват горди и да се надяват".

В понеделник германският финансов министър Волфганг Шойбле каза, че ако Еврозоната отпуска финансовата помощ за Португалия и Ирландия при същите условия, при които ще се дават парите за Гърция, това ще бъде "катастрофален знак". "Ако бях друг член на Еврозоната бих се уплашил, ако ме сравняват с Гърция, защото Гърция е уникален случай", каза Шойбле.

През следващата година Португалия, която получи 78 млрд. евро заем от международните кредитори, ще въведе най-голямото увеличение на данъците в своята история.

Коментари: 0