Повече от половината българи са с доход под минималната заплата

КНСБ прогнозира социални бунтове през зимата

64 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Повече от половината български граждани живеят с доход до минималната работна заплата и под нея. Тревожните данните изнесе в Пловдив президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него 51% от българите, или 3.7 млн. души са с доходи под 310 лв. Такова число никога не е имало. Хората с доход под минималната заплата винаги са били под или около 40%, поясни синдикалният лидер.

Пламен Димитров изнесе още по-тъжна статистика, която сочи, че 1.6 млн. българи живеят с доход под прага на бедност и все още са в България. Статистическите данни за последните шест месеца.

Според Димитров причината е липсата на перспектива за работа на хората, за увеличение на дохода и дефлацията. "5% намаление на тока не може да се усети. Хората дори не го виждат, а зимата тепърва идва. Така че разходите през зимата, които няма да намалеят, подтиснатите доходи, безработицата и липсата на алтернативи за нова работа, няма как да не ни тласка към оценката за нови социални напрежения", прогнозира Пламен Димитров.

Продължаващата политическа нестабилност и неяснотата около този парламент, "който очевидно няма бъдеще", кара синдикатите да мислят, че голяма част от хората трудно ще изкарат зимата.

Подкрепи Economic.bg