Правителството обмисля различна минимална заплата по райони

Според финансовия министър в по-бедните региони на страната вдигането на минималната заплата е проблем за бизнеса

160 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Може да се направи формула, по която в районите с по-ниска безработица от средната за страната минималната работна заплата да бъде по-висока, а за районите с по-висока безработица - минималната заплата да бъде по-ниска. Това каза в интервю за "Стандарт" финансовият министър Симеон Дянков. Той ще попита партньорите от Тристранния съвет дали може да се мисли за диференциран подход по райони.

"Принципно смятам, че минимална работна заплата в размер от 310 лева е правилна на този фон на развитие на българската икономика. Въпросът е дали може юридически да има разделение или диференциация по райони. За 310 лева минимална работна заплата в София, Пловдив или в Бургас не работи почти никой. Докато в Северозападния район - Монтана, Враца, Видин имаме данни, че значителна част от хората в частния сектор работят на минимални заплати", коментира Дянков.

Според финансовия министър в по-бедните райони едно евентуално увеличение на минималната заплата може да създаде проблем на бизнеса, докато в големите градове това не е такъв проблем. "Правили сме сметки в кои сектори това може да влияе на безработицата и спокойно казвам, че при заплата 310 лева в нито един от секторите това не би трябвало да е проблем", добави той.

"Идеята не е лоша, в момента никой не отчита регионалните диспропорции", коментира Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара (БСЛ). Според него държавата изобщо не трябва да налага минимална работна заплата за частния сектор. "Натискът за вдигане на доходите ще ликвидира много малки и средни фирми в региони с по-висока безработица", смята Данев.

Подкрепи Economic.bg