Преизбраха Уго Чавес за президент на Венецуела

Той печели с над 54% пред опонента си от опозицията

136 ~ 1 мин. четене

След 14 години на власт президентът на Венецуела Уго Чавес е преизбран на поста за четвърти шестгодишен мандат. Това показват предварителните официални резултати, обявени от Националният избирателен съвет.

Според данните на 90% от бюлетините Чавес е подкрепен от 54,42% от гласувалите, докато съперникът му от опозицията Енрике Каприлес е получил подкрепата на 44,97 на сто от венецуелците.

Според председателя на Националния избирателен съвет Тибисай Лусена избирателната активност е била 81%, а вотът е протекъл спокойно, без смущения.

Ако окончателните резултати потвърдят победата му, 58-годишният Чавес ще встъпи в длъжност на 10 януари догодина. "Някои казват, че съм тиранин", каза той след като пусна бюлетината си в Каракас. "Който иска процъфтяваща и зряла демокрация, да дойде във Венецуела".

Кандидатът на опозицията Енрике Каприлес призна поражението си. "За да знаеш как да печелиш, трябва да знаеш как да губиш", заяви той пред поддръжници в щаба на кампанията си. Кандидатът на обединената опозиция се обърна към Чавес с думите: "Това е страна с две визии, а да бъдеш добър президент означава да работиш за единението на всички венецуелци".

Подкрепи Economic.bg