"Превърнали сме се в общество на колела и на куфари"

Юрий Асланов, социолог

Цитат на деня

Автор: Атанас Христов

"Превърнали сме се в общество на колела и на куфари. Всеки момент сме готови да се разпилеем".

Това каза в интервю за bTV социологът Юрий Асланов, който представи изследване на агенция "Афис" по поръчка на Европейския парламент.

Тъжните изводи от изследването са, че 400 хил. българи са готови веднага да емигрират, като 53.2% ще търсят "каквато и да е работа". Още по-тъжно е, че това са високообразовани българи, като доктори или инженери, поясни Асланов. "Тези, които се втвърдяват в намеренията да напуснат страната, са високообразовани, висококвалифицирани, в активна възраст. Ще изтече качествен материал, който ще увеличава БВП на други страни", обясни социологът.

"Основният фактор, който води до нагласите за емигриране са последните 5 години криза. Най-рисковата група са хората без деца", коментира още Юрий Асланов. Данните сочат още, че всяко второ семейство е имало, има или ще има постоянен емигрант.

Голяма част от българите, които са готови да емигрират, нямат намерение да се свързват със сънародниците си зад граница. По думите на Асланов те са готови да се пръснат и да се интегрира в други общества.

"Рискът не е за западните политици, рискът е за нас", категоричен е социологът.

В изследването са участвали граждани между 15 и 55 години.

Коментари: 0