Продават български кораб заради дългове

Собственикът на "Сахалин" не е влезнал в контакт със съда в Хонконг и не отговаря на повикванията и писмата

6146 ~ 1 мин. четене

Съдът в Хонконг обяви за продажба заради дългове задържания български кораб "Сахалин", където повече от два месеца бедстват руски и украински моряци, съобщи заместник-председателят на руския моряшки синдикат Николай Суханов, цитиран от БГНЕС.

Миналия вторник група руски моряци съобщиха, че корабът "Сахалин", плаващ под флага на Белиз, е арестуван в Хонконг. Повече от два месеца 16-членният екипаж не е получавала вода, храна и необходимото гориво.

Освен това моряците не са получавали и заплати от няколко месеца. След контакта им с профсъюза започват да получават от властите на Хонконг продукти и гориво.

Съдът е взел решение да продаде кораба, тъй като не могат да влязат в контакт с българския собтвеник. "Сахалин" ще бъде предложен за продажба на търг в началото на май, като дотогава компанията собственик ще има възможност да плати дълговете си и да си прибере съда.

Плаващият под флага на Белиз кораб за насипни товари "Сахалин" е построен през 1985 г. във Варна. По данни на Българската морска медийна група ООД корабът е собственост на Seaforce Marine, регистрирана в Белиз, а мениджър на Сахалин е регистрираната в България Интерфлийт.

В България има регистрирано само едно дружество с подобно име – "Интерфлийт шипмениджмънт". Компанията е регистрирана в Бургас и е собственост на Николай Петров Христов.

По думите на руския профсъюзен лидер приблизителният размер на дълга е около 5,5 милиона долара. В сумата влизат и разходите за обезпечаване на екипажа, заплатите и пристанищното обслужване.

Подкрепи Economic.bg