Производители на тютюн подготвят блокади на пътища

Проблемът е, че нито една фирма не прибира продукцията им

260 ~ 2 мин. четене

Производители на тютюн в района на Гоце Длечев подготвят протестни акции и блокада на международния път за Гърция заради забавената изкупна кампания, предаде Kmeta.bg. Проблемът е, че нито една фирма не прибира продукцията им, а с времето качеството на тютюна пада. Производителите се жалват, че търговците са се разбрали помежду си да изчакат и да купуват чак след Нова година. Целта им е да платят по-малко. А тази година качеството на тютюна е отлично.

Очакваше се фирмите - изкупвачи да плащат средна цена от над 7 лева за килограм. Според тютюнджии това е реална цена, след като миналата година са получили средно по 6,00-6,50 лева за килограм продукция, но тя е била с по-лошо качество.

Миналата година по това време продукцията им се изкупуваше. Сега има напрежение навсякъде в региона, хората са обезверени, в паника са. Хвърлили са много труд на полето, а не могат да вземат нито стотинка до края на годината.

"Целта на фирмите е да се влоши качеството на тютюна. От влагата той мухлясва, както е на бали в момента. Накрая ще ни дадат по 5,00-5,50 лева за килограм, няма да можем да покрием разходите си. Ще блокираме пътища, ще обявим гражданско неподчинение, ако това се случи" категорични са тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край.

Преди време кметове на общини в Пиринския край се зарекоха, че ще следят изкъсо изкупната кампания на тютюна. Те също настояха за по-високи цени на реколтата, за да защитят труда на тютюнопроизводителите. Целта им тази година е да не позволят те да бъдат ощетени за сметка на изкупвачи и търговци. "Но ако се забави още месец началото на изкупуването на тютюна ни, вече ще сме ощетени", твърдят тютюнджии.

Подкрепи Economic.bg