Променят името и концепцията на „Набуко”

Газопроводът ще е по-къс и ще започва от турско-българската граница

Името и концепцията на проекта „Набуко” ще бъдат променени. Това каза турският министър на енергетиката Танер Йълдъз в интервю за вестник „Файненшъл Тайм”, предаде БНР. Проектът предвиждаше пренос на природен газ от Азербайджан през Турция, България до Европа, като целта му бе да се намали енергийната зависимост от Русия.

По думите на министъра, по-реално е „Набуко” да бъде свързан към други проекти, между които е трансанадолският проект ТАНАП, който ще започва от турско-азербайджанската граница.

„Не може да се твърди, че с проекта „Набуко” е свършено окончателно, но вероятно ще се промени името и концепцията му. Вероятно това ще бъде „Западно Набуко" с по-малка и по-къса тръба и може да започва от турско-българската граница”, каза турският министър.

Йълдъз посочи още, че за газопровода не са осигурени енергийни източници. В замяна на това, между Турция и Азербайджан още през миналата година бе договорено изграждането на газопровод, а идния месец предстои преговорите да приключат.

Те ще бъдат гаранция от името на консорциума „Шах Дениз-2” за реализирането на втората фаза на проекта на стойност 22 милиарда долара. 

Коментари: 0