Ръст на руски и румънски туристи

Най-голямо е повишението при броя на частните пътувания, свързани с недвижимите имоти

Ръстът на руските туристи това лято ще е 30 процента спрямо миналата година. В консулската служба в Москва вече издават по 3000 визи на ден, съобщиха от там, цитирани от БНР. Очертава се страната ни и тази година да е сред най-предпочитаните туристически дестинации за руснаците. Прогнозите за тази година са, че България ще бъде посетена от около половин милион руски туристи.

Най-голямо е повишението при броя на частните пътувания, свързани с недвижимите имоти, както и детският организиран туризъм. Очакванията са през най-натоварените летни месеци посолството ни да издава 4500 визи дневно. За да може желаещите да бъдат обслужвани по-бързо, съставът на консулството вече е увеличен временно с 8 души.

Същевременно постоянно се разширява броят на руските градове, където се откриват български визови центрове. От днес документи могат да се подават в Иркутск, като следващите градове тази година са Уфа, Хабаровск и Владивосток.

Такива изнесени визови центрове вече работят в Красноярск, Калининград и Сочи.

Междувременно зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, който е на посещение в Букурещ, заяви, че се очаква над 1 млн. румънски туристи да посетят страната ни през тази година. Ранните записвания от северната ни съседка за почивка у нас бележат ръст от 6% спрямо миналата година.

През 2011 г. България е била посетена от 960 365 румънски туристи, което е увеличение от 4,6 на сто спрямо 2010 г. По думите му страната ни все повече се посочва като добро място като цени и условия.

За 2011 г. приходите от туризъм у нас са 3,7 млрд. евро. 

Коментари: 0