Протестите удариха туристическия бранш в Турция

От началото на седмицата са отменени 40% от резервациите в хотелите на 15-милионния Истанбул

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

От началото на седмицата са отменени 40% от резервациите в хотелите на 15-милионния Истанбул, предаде Bulgaria On Air. През последните дни хотелите на площад "Таксим", епицентър на протестите, започват да опустяват.

"Вече загубихме някои клиенти. Имаме, но не са толкова много, колкото очаквахме. Броят на туристите е много по-нисък, отколкото миналата година по същото време и  съм сигурен, че скоро няма да ги видим пак", казва собственик на ресторант.

Над 37 милиона посетители е успяла да привлече Турция през миналата година, показват данните на Министерството на културата и туризма. Страната е сред 10-те най-популярни туристически дестинации в света.

От началото на годината страната отчита 5,2 млн. Посетители - с 14% повече в сравнение със същия период за 2012 г. Турската икономика създава БВП на стойност 1,3 трилиона долара годишно, който продължава да расте и се доближава до Канада и Испания. Ръст от 2,2% отбеляза икономиката през миналата година, а очакваният са през текущата да е по-голям.

Истанбул е кандидат за домакин на Летните олимпийски игри през 2020 г., а конкуренти са му Мадрид и Токио. Политическата криза се оказа обаче враг на инвестициите и страда не само туризмът, но и цялата икономика.

В понеделник водещият индекс на истанбулската борса се срина с 10,5%, а турската лира се обезцени до най-ниската си стойност спрямо американския долар и еврото за последната година и половина. Анализатори се опасяват, че ако насилието продължи, а правителството не отстъпи, това ще нанесе много тежки поражения на турската икономика.

Подкрепи Economic.bg