Путин: Преговорите с Украйна са позитивни

На 29 август се възстановява диалога за газовите доставки към Украйна

Путин: Преговорите с Украйна са позитивни
156 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Руският президент Владимир Путин определи прегорите с Украйна като „позитивни“, след като двете страни започнаха да търсят политическо решение на конфликта, отнел живота на над 2000 души до момента, пише Bloomberg.

„Русия ще направи всичко, което зависи от нея, за да допринесе към мирния процес. Считаме, че той трябва да започне колкото се може по-скоро“, допълни Путин след разговора си с украинския държавен глава Петро Порошенко. Двамата стиснаха ръцете си символично по време на срещата между лидерите на Митническия съюз (съставен от Русия, Казахстан и Беларус), Украйна и върховния представител за външна политика на Европейския съюз Катрин Аштън в Минск.

Порошенко обяви в социалната мрежа Twitter, че Русия, Казахстан и Беларус са подкрепили украинския мирен план за потушаване на конфликта между армията и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Нито той, нито Владимир Путин, обаче, споменаха какви мерки точно включва стратегията.

 Руският президент изтъкна, че условията за прекратяване на огъня не са обсъждани, тъй като страната не е част от конфликта. Опасенията на Москва, обаче, са били изслушани.

Газовите преговори между двете страни ще се възобновят на 29 август, стана ясно от съобщение на комисаря по енергетика на ЕС Гюнтер Йотингер. В срещата ще вземе участие руският енергиен министър Александър Новак. Евентуален неуспешен изход би застрашил доставките на природен газ за Европа в началото на зимния сезон.

Коментари: 0