Quantas отчете 6 млн. долара печалба

Австралийските авиолинии се радват на двойно повече резервации за полети към европейски дестинации в резултат от съвместните полети с Emirates

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Австралийските авиолинии Qantas отчетоха печалби в размер на 6 млн. австралийски долара (5.36 млн. щатски долара) за периода юни 2012 - юни 2013 г., предаде BBC. Година по-рано компанията бе на загуба 244 млн. австралийски долара. Qantas е укрепила финансовите си позиции като е намалила брутния си дълг с 1 млн. австралийски долара. 

Една от главните причини за загубите на Qantas за предходната година са непечелившите външни полети. Тази година обаче австралийските авиолинии са отчели 50% по-малко загуба от тази си дейност. Това се дължи главно на новия партньорски договор между Qantas и Emirates. С решението за сътрудничество двете компании засилиха влиянието си по международни маршрути към Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

От Qantas се радват и на двойно повече резервации за полети към европейски дестинации в резултат от съвместните полети с Emirates. Ако тази тенденция се запази от австралийската авиокомпания очакват международните дейности да станат печеливши през финансовата 2015 г.

Най-много приходи Qantas отчита от вътрешни полети. За тази година те с 365 млн. австралийски долара, което е спад от 21% на годишна база. Според експерти, това е в резултат от голямата конкуренция на вътрешния пазар и спад в растежа на австралийската минна индустрия.

В предходни години Qantas са се радвали на големи печалби от партньорство с минни фирми, които са използвали услугите на компанията да транспортират свои работници до различни вътрешни дестинации. Проблемите в минната индустрия обаче са оказали ефект върху приходите на Qantas.

Подкрепи Economic.bg