Работна група ще решава за ски курорта за 550 млн. евро в Рила

Ръководител ще е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който е с ресор туризъм

172 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Вече е сформирана работа група на ниво зам.-министри, която ще прегледа инвестиционните намерения и ще оцени в каква степен проектът "Дестинация рила" представлява интерес. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след днешното заседание на кабинета. От думите й стана ясно, че ръководител на работната група ще бъде зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който е с ресор туризъм.

Даниела Бобева потвърди, че има постъпили инвестиционни намерения за "Дестинация рила", зад които застават престижни френски инвеститори. "Става дума за 6-годишна инвестиция за 550 млн. евро и за осигуряване на целогодишен планински туризъм", каза Бобева.

Преди няколко дни стана ясно, че група компании, сред които френската хотелиерска група Accor, международният оператор на ски курорти PGI Management и българското строително дружество "Маркан", са готови да инвестират в бъдещ ски курорт, който ще се намира между Сапарева баня и село Говедарци. В проекта са се включили още Schneider Electric, както Cluster Montagne - асоциация, обединяваща големите планински инвеститори във Франция.

Идеята е в начален етап и още няма реално внесен проект за разглеждане от държавни институции, но в подготовката вече са вложени 1 млн. евро, съобщи kmeta.bg, позовавайки се на публикация в "Капитал Daily".

Българо-френският проект "Дестинация Рила" предвижда изграждането на ски център със 155 км писти, аква център, голф център, както и 80 други видове занимания за туристи. Местата за настаняване ще бъдат разположени в отделни селища, а хотелите ще са с между две и пет звезди.

Предвижда се курортът да работи през всички сезони и да посреща над 200 хил. посетители годишно. За сравнение - във всички ски курорти в България почиват около 330-350 хил. туристи на година.

Подкрепи Economic.bg