Работодателите да разберат, че трябва да се работи по правила

Спасителната акция в рудник "Ораново" продължава на три смени, увери Драгомир Стойнев

Автор: Атанас Христов

В много сектори отношението към работниците не отговаря на съвременните изисквания. Работодателите трябва да разберат, че трябва да се работи по правила. Крайно време е в държавата да има ред. Това каза в интервю за БНТ министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В пряка връзка от рудник "Ораново", където продължава спасителната акция за изваждането на затрупаните миньори Стойнев каза, че за него важното е възможно най-бързо да бъдат намерени хората. "Когато намерим двете момчета, ще имам специална пресконференция и ще сложа на масата цялата истина", обеща икономическият министър.

"Работи се денонощно на три смени", увери Стойнев. Той обясни, че става дума за изключително тесен тунел, а не за галерия, и на предна линия копачите могат да бъдат не повече от трима. "Единственият възможен начин е да се копае с лопати, това го обясниха и специалистите, които бяха тук. Няма начин да се вкара допълнителна техника", подчерта икономическият министър.

Той напомни, че се е наложило да се ползват и контролирани взривове заради скалите, които преграждаха пътя на спасителите. "По начало всеки работодател е длъжен да осигури безопасни условия на труд. По този начин не може да продължава отношението към работниците. За мен това е тема, която тепърва ще развием с конкретни законодателни инициативи", категоричен е Драгомир Стойнев. Той обяви, че му предстои разговор и с представители на Минно-геоложката камара за необходимите промени, така че спасителите да пристигат възможно най-бързо при евентуален инцидент.

"Моята амбиция е най-важни да бъдат хората на труда. Държавата поема ангажимент за създаване на бизнес климат и на правила, но работодателите трябва да поемат своя ангажимент към работниците. В България има инвеститори и работодатели, които се грижат за своите работници, но има и такива срамни случаи като този", каза още Драгомир Стойнев.

Коментари: 0