Рашидов: Парите за археология са инвестиция

Успяхме да подпишем за всички европейски пари за култура, каза културният министър

„Парите, които се дават за археология не са разход, а инвестиция“. С тази теза на проф. Божидар Димитров се съгласи Вежди Рашидов, министър на културата. В интервю за TV7 той даде пример как в музей в Неапол е оставил 120 евро за да го разгледа. „Освен билета за музея ще се харчат пари за кафе, минерална вода, сувенири, магнитчета…“, коментира министърът.

„От 60 могили в долината на Тракийските царе ние разкриваме три. Ако в последните 40 години беше развивана по една на година, сега щяхме да имаме 40 могили. По едно хотелче към тях, по едно магазинче… ето ги инвестициите и печалбата след това“, обясни Рашидов. По думите му от ведомството, което управлява са успели да подпишат за всички европейски пари за култура.

Мисля че на 30 август ще можем да разходим Жозе Барозу в един прекрасен комплекс – метрото и откритите археологически ценности, убеден е Вежди Рашидов. Очаква се Жозе Барозу (председател на Европейската комисия) да посети страната ни, за да открие, заедно с премиера Бойко Борисов, вторият метродиаметър в София.

„Нарекох Симеон Дянков археолог №1, защото той осъзнава колко важни са тези инвестиции. Турският ми колега ми каза, че от културен туризъм прибират по 23 млрд. долара на година“, каза още Рашидов.

Коментари: 0