Рекордната глоба за пране на пари свали печалбата на HSBC

Банката е раздала близо 3 млрд. долара на служителите си през миналата година

Снимка: БГНЕС

196 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

HSBC Holdings Plc, най-голямата банка в Европа по пазарна капитализация, отчете печалба през 2012 г., която е с 5.6% по-ниска спрямо година по-рано. В основата на спада е рекордната глоба, която плати финансовата институция след обвиненията за пране на пари в САЩ. Негативно влияние оказа и преоценката на дълга на банката, пише Bloomberg.

През 2012 г. печалбата на HSBC преди облагане с данъци се понижи до 20.65 млрд. долара спрямо положителен финансов резултат от 21.87 млрд. долара през 2011 г. Средната прогноза на 26 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за печалба от 23.49 млрд. долара. Приходите на най-голямата европейска банка намаляват с 5.4% до 68.33 млрд. долара през миналата година, се казва в изявление на базираната в Лондон HSBC. От компанията поясняват, че са успели да свият разходите с 3.6 млрд. долара - малко над поставената цел за намаление с 3.5 млрд. долара.

След изнесените данни за резултатите книжата на HSBC се понижиха с 2.6% до 70.95 паунда за акция по време на сутрешната търговия в Лондон. Без да се брои днешната търговия, книжата на банката са се повишили с 28% през последните 12 месеца.

От финансовата институция поясняват, че ще увеличат изплатения дивидент до 8.3 млрд. долара, или 45 цента на акция, което е 10% ръст спрямо миналата година. Освен това HSBC е платила 2.9 млрд. долара бонуси на служителите си през 2012 г.

На 11 декември HSBC се съгласи да плати рекордните 1.92 млрд. долара, за да прекрати делото, което се водеше срещу банката в САЩ. Американските власти обвиниха HSBC, че е помагала на мексикански и колумбийски наркокартели да изпират милиони долари, спечелени от трафика на дрога.

Подкрепи Economic.bg