Розовото масло - защитено наименование в ЕС

Идеята бе на производители от Казанлък и Карлово

Розовото масло - защитено наименование в ЕС

„Българско розово масло" става част от списъка със защитени географски обозначения на Европейския съюз (ЕС), съобщи Европейската комисия. 

Особените и отличителни характеристики на българското розово масло са богатият му и траен мирис, бледият жълто-зелен цвят, равномерното съчетание от летливи съставки и въглеводороди, се пояснява в мотивите за решението. 

Качеството на това масло е осигурено от спазването на изискванията розовите цветове да бъдат обработвани не по-късно от 10-15 часа, след като са били откъснати. Около 3500 килограма розов цвят са необходими за получаването на един килограм масло, пояснява комисията. Допълва се, че беритбата се извършва в период от 20-30 дни и изисква особени условия - да бъде преди зазоряване, да обхваща цветове с поне едно отворено венчелистче, да не бъдат повреждани стеблата и клоните на растението.

Комисията отбелязва, че българското розово масло се използва в производства по света, след като бъде добито в Розовата долина. Уточнява се, че списъкът със защитени географски обозначения съдържа над 1200 изделия.

Идеята да се защити името "българско розово масло" е на производители от района на Казанлък и Карлово, които започнаха процедурата в средата на 2012 г. Когато защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район.

За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят отспецифични условия в този регион.

Коментари: 0