Румъния да казва, ако дупчи за шистов газ

МОСВ е поискало от Букурещ да ни уведоми, ако предприема действия в близост да нашата територия

6888 ~ 1 мин. четене

България е изпратила писмо до Румъния, в което е поискала в случай, че се предприеме проучване или добив на шистов газ в близост до наша територия, да бъдем уведомени на възможно най-ранен етап. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на екологията Нона Караджова в отговор на запитване на Джевдет Чакъров. Поводът бе публикувана информация, че Румъния е дала лиценз на американската „Шеврон” за проучване на шистов газ непосредствено до българската граница, близо до Генерал Тошево.

Министърът обясни, че е поискана подобна информация, но във ведомството все още не е постъпил отговор. Караджова подчерта, че по силата на директиви и международни договорености Румъния е длъжна да направи нотификация, ако е извършвала проучвания за шистов газ. 
„Такава нотификация не е постъпвала в МСОВ”, заяви Караджова.

Относно питане на депутатът от Синята коалиция Лъчезар Тошев министърът посочи, че МОСВ няма данни в България да се прилага хидравличен разрив при добива. Тя добави, че екоминистерството няма наблюдения върху прилагането на тази технология. Тя се ангажира, ако постъпи такъв проект, да информира Народното събрание.

Според Тошев имало становища на БАН и МГУ, че методът се използвал при конвенционален добив и че това било известно и на Министерството на икономиката и на премиера.

Подкрепи Economic.bg