Русия и Европа със съвместна мисия до спътник на Юпитер

Роскосмос и Европейска космическа агенция как техните мисии да работят заедно

4241 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Европейска космическа агенция (ESA) и Руската държавна агенция (Роскосмос) планират съвместна мисия, която да изследва най-големия спътник на Юпитер - Ганимед, предаде РИА Новости. Планът на Роскосмос е да изпрати модулна сонда, която да кацне на спътника. ESA от своя страна предвижда да изпрати орбитален апарат, който да изследва Ганимед, Калисто и Европа - три от четирите галилееви луни на Юпитер.

Двете космически агенции обсъждат как мисиите могат да работят заедно. Според Жан-Жак Дордейн, главен директор на Европейската космическа агенция, руският модул и европейският орбитален апарат могат да комуникират и обменят информация.

Европейският проект беше одобрен наскоро и ще струва 1 млрд. евро. Мисията към Юпитер се очаква да започне през 2020 г. Това ще бъде първата мисия на Русия, имаща за цел да изследва една от четирите външни планети - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. През 2005 г., Европа изпрати сонда към Титан, една от луните на Сатурн. Преди две години Американската космическа агенция (NASA) изпрати своя сонда към Юпитер - Юнона, като се очаква тя да влезе в орбитата на най-голямата планета през 2016 г.

От Роскосмос са предложили на европейските си колеги да си съдействат в мисии до Марс и Луната. Така в началото на 2016 г. се очаква руска ракета "Протон-М" да изстреля европейска сонда към Марс. През 2018 г. пък Европа и Русия смятат да кацнат на Марс.  

Подкрепи Economic.bg