Русия нямала претенции за обезщетението за АЕЦ „Белене”

Според Валентин Николов сумата е въпрос на преговори

6630 ~ 1 мин. четене

Русия няма претенции относно точно обезщетение за АЕЦ „Белене”. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Валентин Николов по време на международна конференция за проблемите в сектора.

По думите му има разбирателство от руска страна. Сумата, която ще трябва да плати България затова, че се отказа от строителството на ядрената централа, е въпрос на преговори.  

Николов обясни, че техническите и финансовите експерти вече са приключили със сметките относно изработеното до момента руско оборудване. Той обаче отказа да назове каква е приблизителната дължима сума.

Относно образуваното досъдебно производство срещу двама от бившите шефове на НЕК – Мардик Папазян и Любомир Велков заради АЕЦ „Белене”, зам.-министърът заяви, че всичко е в ръцете на прокуратурата.

Зам.-министърът заяви още, че предстои да се създаде проектна компания за изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Първоначално дружеството ще е изцяло собственост на ядрената централа. На по-късен етап вече може да се говори за включване на инвеститор.

По време на конференцията регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Петър Докладал заяви, че е трудно да се започне модернизация на мрежата на дружеството. Причината е, че цените на тока за домакинствата се поддържат изкуствено ниски.

 

Десислава Янкова

 

Подкрепи Economic.bg