Русия остро разкритикува спасителния план в Кипър

Натискът върху властите в Никозия се засилва преди гласуването на спасителния план, което бе отложено за вторник, и постави страната в патова ситуация

116 ~ 2 мин. четене

Руското правителство отхвърли категорично възможността за еднократен налог върху депозитите в кипърските банки, съобщава Financial Times. Говорителят на руския президент обяви, че готвеният нов данък върху депозитите в Кипър е"несправедлив, непрофесионален и опасен". Така натискът върху властите в Никозия се засилва преди гласуването на спасителния план, което бе отложено за вторник и постави страната в патова ситуация.

"Оценявайки евентуално решение за налагане на допълнителен данък от Кипър върху депозитите, Путин счита, че това решение, ако бъдат прието, ще бъде несправедливо, непрофесионално и опасно" заяви Дмитрий Песков.

Заможните руснаци притежават значителна част депозитите в Кипър и ще бъдат засегнати от плановете за еднократно облагане на всички влогове в местните банки. При това влатсите в Никозия се надяват на нов заем от Москва. Русия е ключов играч в спасяването на Кипър, като се очаква да увеличи вече отпуснатата кредитна линия от 2.5 млрд. евро и то при по-ниски лихвени нива.

Руските банки имат около 12 милиарда долара в кипърски банки и корпоративни депозити на стойност 19 милиарда евро в края на 2012 година, според рейтинговата агенция Moody's.

По-рано днес кипърската телевизия Сигма съобщи, че руската компания "Газпром" е предложила финансова помощ при преструктурирането на кипърските банкив замяна на правото за добив на газ в изключителната икономическа зона на Кипър.

В случай че кипърските власти се съгласят с предложението, Никозия ще може да се откаже от налагането на данък върху всички банкови депозити в замяна на заем от 10 милиарда евров съответствие с кредитното споразумение с ЕС.

Днес обаче официален представител на Газпром заяви, че компанията не е предлагала помощ на Кипър за решаване на финансовите проблеми на острова. Предложение за това има от Газпромбанк. Кипърският президент е отхвърлил предложението.

Подкрепи Economic.bg