Руската мафия подари на Путин Сочи-2014

Немското разузнаване твърди, че заплахите към шефа на комитета "Залцбург 2014" доведоха до загуба на австрийския град

Заговор

Автор: Николай Марченко

Руската мафия е помогнала за това зимната Олимпиада-2014 да се проведе в Русия, твърди германското разузнаване, цитирано от немските вестници Bild am Sonntag и Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Според информацията на специалните служби на Германия, руският президент Владимир Путин е задействал руската мафия, за да се отърве от фаворита на надпреварата за олимпиадата – австрийския град Залцбург.

Според изданието в началото на юли 2006 г. немски следователи са били свидетели на среща в ресторант в центъра на Мюнхен между членове на правителството и босовете на руската мафия. На масата са стояли тогавашният съветник на президента по външна политика и сегашен вицепремиер Сергей Приходко и президентът на Руския олимпийски комитет Леонид Тягачов.

Техен събеседник е бил Радик Юсупов – лидер на престъпната група „Дракони”, която работи в Москва Санкт Петербург и Севастопол. Обсъждал се конкурсът за провеждане на Олимпиадата, който трябва да бъде проведен през 2007 г.

Според немските служби, само два месеца след това Фьодор Радман, който ръководеше комитета „Залбург 2014”, е преживял „неприятна визита”. „Посланиците” на мафиота Юсупов са направили на Радман „предложение, на което не е можел да откаже”.

Вече през януари 2007 г., буквално месеци до решаващия избор на столицата на Олимпиадата, Радман „по сериозни причини, свързани със здравословното състояние” е хвърлил оставка. „Заради това заявката на Залцбург започна да губи. Състоя се триумфът на Сочи, Путин получи Игрите”, коментира Bild.

Радман отрече пред изданието да познава Юсупов, като твърди че руснаците нито са го подкупвали, нито са оказвали натиск. Според негов колега обаче, Радман се е страхувал „за живота си”. През 2010 г. и кметът на Залцбург заяви, че върху Радман „безусловно” се осъществявал сериозен натиск и „заплахи”.

Коментари: 0