Руски опозиционен лидер бе осъден на 5 години затвор

Навални бе обвинен в присвояването на имущество на стойност 500 хиляди долара от държавна компания, докато е работил като съветник на местен губернатор през 2009 година

Руски съд осъди на 5 години затвор опозиционния лидер Алексей Навални за присвояване на средства. Навални бе обвинен в присвояването на имущество на стойност 500 хиляди долара от държавна компания, докато е работил като съветник на местен губернатор през 2009 година.

В мотивите на присъдата съдията посочи самопризнанията на бившия директор на "Кировлес" Вячеслав Опалев, сключил сделка със следствието и получил условна присъда. Съдията посочи и данни от записани телефонни разговори и електронна кореспонденция на подсъдимия, за които обаче адвокатите на Навални твърдят, че са получени от съда незаконно. Магистратите разпоредиха Навални да бъде арестуван в съдебната зала. Сложени му бяха белезници и той бе изведен заедно с Пьотър Офицеров, осъден като негов съучастник на 4 години затвор.

37-годишният блогър води кампания срещу партията на Путин "Единна Русия" и стана популярен с разкритията си за корупция в управлението. Опозиционният лидер твърди, че обвиненията са политически мотивирани и имат за цел да го сплашат. Според Навални на него му се отмъщава заради политическата му дейност, а Офицеров е бил подбран, за да бъде изфабрикувано делото. Адвокатът на Навални пък заяви, че ще обжалва решението на съда пред по-висша инстанция.

Днешното съдебно заседание бе отразено от над 100 руски и чуждестранни журналисти, по-специално от Европа, Япония и САЩ. Тази вечер и в Москва пък предстоят масови протести срещу "уреждането на сметки с политически опоненти чрез наказателни дела". Наблюдатели очакват няколко хиляди участници, колкото събра и предишният протест в началото на процеса.

Вчера руският опозиционен лидер бе обявен официално за един от кандидатите в кметската надпревара в Москва, но ако присъдата влезе в сила преди изборите, Навални ще бъде изключен от надпреварата.

Коментари: 0