САЩ благодари на Цветанов за разследването в Бургас

Американски конгресмени са изразили подкрепата си за вътрешния министър в писмо до него

168 ~ 2 мин. четене
111 американски конгресмени обявиха подкрепа на българското правителство за разследването на терористичния атентат в Бургас. Те направиха това в писмо до вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

"Вашето подробно и задълбочено разследване изгради здрава основа за по-нататъшни действия срещу Хизбулла. В тази връзка, можете да разчитате на нашата подкрепа и в бъдеще, когато предприемате следващите стъпки в тази насока", се казва в писмото, подписано от конгресмените от САЩ.

"Българският доклад показа неопровержими доказателства, че Хизбулла е отговорна за бургаския терористичен акт. Налице е ясна причина за по-нататъшни действия. Действията на Хизбулла в Европа трябва да бъдат посрещнати с ясен отговор, който да предотврати последващи атаки в Европа и по света.

"Разследването на терористичния акт в Бургас, подкрепено от значителни доказателства и оперативно-разузнавателна информация, е в подкрепа на решението на Съединените щати, Канада и Холандия да квалифицират цялата Хизбулла като терористична организация, както и в подкрепа на действията на Обединеното Кралство и Австралия да сложат военното крило на Хизбула в своите терористични списъци, както и трасира пътя по който трябва да върви Европейският съюз, за да изолира Хизбулла заради нейната подкрепа и подбуждане към тероризъм", пише още в писмото.

"Поставянето на Хизбулла в списъка на терористичните организации би била следващата логична стъпка в светлината на терористичната активност на тази организация на европейска земя. Възпрепятстването на набирането на финансови средства за Хизбулла в Европа ще допринесе за затрудняване дейността на Хизбулла в общ план, а именно - да планира, финансира и осъществява терористична дейност в Европа и по света. Притесняваме се, че невключването на Хизбулла в терористичния списък ще позволи, дори окуражи, терористичната организация да се възползва от липсата на единство сред държавите-членки на Европейския съюз , както и ще насърчи опитите й за по-нататъшни атаки срещу цивилни граждани. Нещо повече - ако бъдат запазени възможностите на Хизбулла да извършва фондонабиране в Европа, това би поставило под заплаха и би подкопало значимите усилия на Европейския съюз по отношение на Близкоизточния мирен процес", смятат конгресмените.

"Вярваме, че ще работите в насока изграждане на консенсус между членовете на Европейския съюз, а именно - че е спешно необходимо терористичната инфраструктура на Хизбулла да бъде отслабена. С нетърпение очакваме да продължим нашето сътрудничество, както и сътрудничеството с нашите партньори в посока увеличаване на ангажиментите и съпричастността на Съединените щати и Европейския съюз по предотвратяване и недопускане бъдещи терористични действия от страна на Хизбулла", пише в писмото.
Подкрепи Economic.bg