САЩ няма да минат без орязване на бюджетните разходи

Според икономиста Асен Асенов не е възможно икономически да се реши фискалният проблем без отрязване на фискалните разходи

Договарянето на данъчните увеличения между републиканци и демократи в САЩ е трудно заради икономическите интереси, представени от двете партии. Това каза икономистът Асен Асенов в предаването "Събота 150". "Големият въпрос в този случай е коя от социалните и икономическите групи на САЩ да плати за връщането на американската политика към едно устойчиво развитие, т.е. като начало - спиране на растежа на бюджетния дефицит, а в дългосрочен период от време и намаляване на дълга, който в момента е около 16 трлн. долара, което е над 80% от брутния национален вътрешен продукт", каза той.

"В случая републиканците не искат никакво увеличаване на данъчната тежест върху населението и бизнеса. Докато демократите смятат, че данъчното увеличение, в това число данъците за богатата част от обществото, е решението на фискалния проблем на Америка", добави Асенов.

"Рискът от забавянето на растежа на американската икономика в случай, че нямат споразумение за фискалната скала, е доста висок, защото в момента американската икономика е с твърде бавни темпове и оценките са, че липсата на споразумение и автоматичното орязване на разходите от 1 януари 2013 г. и автоматичното качване на данъците за всички социални групи на практика ще означава един голям шок за американската икономика. Това ще намали разполагаемите доходи в ръцете на населението и на бизнеса, а от своя страна  ще намали търсенето с около 600 млрд. долара само за 2013 г. Това би бил един твърде силен шок и експертните оценки показват, че това директно ще намали забавянето на растежа с около 1%, а може би и повече проценти", обясни Асенов.

Според Асенов републиканците не биха приели решение за дефицита без сериозно орязване на фискалните разходи. "На практика не е възможно икономически да се реши фискалният проблем без отрязване на фискалните разходи. Истината е, че Америка харчи много пари по военните разходи и по много социални програми и републиканците в никакъв случай не биха приели политически да се приеме решение без сериозно орязване на разходите. Разходите трябва да се увеличат. Това го знаят и демократите и републиканците. Въпросът е с колко и кога", добави той.

"Последните данни показват, че американската икономика ускорява своя бизнес и така например за третото тримесечие на тази година американската икономика расте с 3.1%. Това е много добър знак за възстановяването й. Моите очаквания са, че връщане към рецесията е възможно, но е малко вероятно. Моите очаквания са, че фискалната стена ще бъде избегната, ще има споразумение и от САЩ ще идват добри новини от областта на икономиката", прогнозира Асен Асенов.

Коментари: 0