Само 20% от туристите биха посетили повторно България

По-малко от половината пък препоръчват страната ни на свои познати

120 ~ 1 мин. четене

Анкета сред 108 чуждестранни туристи в България показва, че едва 21% от тях са изразили желание да дойдат отново при средна норма за Европа от 48%. Това показаха данните, изнесени на форума  „Национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма".

Общият извод е, че страната ни предлага добро отношение между "цената" и "качеството", но е сред страните в ЕС, които чуждите туристи обикновено избягват да посещават повторно и не препоръчват на свои познати.

По-малко от половината от интервюираните (43%) са декларирали, че ще препоръчат на сънародниците си страната като туристическа дестинация, при евронорма 71 на сто, обяви Яна Спасова, която работи по проекта  "Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия".

Специалистите очакват с въвеждането на системите за управление на качеството и устойчивото развитие тези показателите да се доближат до средните за Европа. В момента 2,5% от туристическите фирми въвеждат такива системи.

Проектът  „Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия" е на Министерството на икономиката, енергетика и туризма, изпълнява се по ОП "Регионално развитие" и е на стойност 494 000 лева.

Според изнесените данни едва 17,4% от туристическите фирми се очаква да се включат в доброволното сертифициране. Основната причина за нежеланието на останалите е финансова, тъй като разходите за фирмите могат да стигнат до 20 000 лева.

Подкрепи Economic.bg