Samsung проверява 250 от китайските си доставчици

Южнокорейската компания ще провери дали се използва детски труд за производството на нейните продукти

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-голямата южнокорейска компания - Samsung Electronics ще започне проверка на 250 китайски компании, които произвеждат нейни продукти във фабриките си. Целта е да се установи дали в производството се използва незаконен детски труд.

Базираната в Ню Йорк Организация за наблюдаване на трудовите права в Китай установи миналия месец, че седем деца под 16 години работят в HEG Electronics, която произвежда телефони и DVD плеъри за Samsung.

От технологичната компания излязоха със становище, че направеният одит е показал няколко случая на неадекватен мениджмънт и потенциално опасни практики. Установени са били случаи на полагане на извънреден труд, отвъд регламентирания в законодателството. Мерките за сигурност на места са били занижени, а освен това са налагани редица незаконни глоби от страна на мениджмънта.

"Samsung е поискал от HEG да повиши условията на труд незабавно. Ако компанията откаже да отговори на нулевата толерантност на Samsung към експлоатацията на детския труд, ще прекратим отношенията си", се казва в официалното становище, цитирано от Reuters.

До края на септември трябва да бъдат проверени 105 фабрики в Китай, които произвеждат продукти само за Samsung. До края на годината ще бъдат проверени други 144 завода, които освен за Samsung, произвеждат и за други компании.

По-рано тази година бяха установени редица нарушения във фабриките произвеждащи продукти и части за Apple.

Подкрепи Economic.bg